Aspiravi Spain start in het tweede kwartaal van 2024 met de bouw van haar eerste twee zonne-energieprojecten voor decentrale opwekking. Het ene project situeert zich in Valladolid, een regio ten Noordoosten van Madrid, waar het project ‘Erica’ wordt gebouwd met een vermogen van 6 MWp. Het andere project bevindt zich in de provincie Barcelona, waar het project ‘Sant Fruitós’ met een vermogen van 3 MWp wordt gebouwd.

Voor beide projecten werd eind vorig jaar reeds het EPC-contract uitbesteed aan twee geselecteerde bouwbedrijven en in januari van dit jaar werden de administratieve bouwvergunningen verkregen. Momenteel wordt enkel nog gewacht op de bouwvergunning van de gemeenteraden van Valladolid en Sant Fruitós om te kunnen beginnen met de eigenlijke bouwwerkzaamheden.

In deze twee projecten krijgen lokale burgers en lokale bedrijven de kans om tot 25% mee te investeren door collectieve leningen te verstrekken via een crowdlending platform dat wordt bewaakt en gecontroleerd door de Spaanse nationale commissie voor de effectenmarkt (CNMV).