Langsheen de E40 en ter hoogte van de verkeerswisselaar tussen de E40 en de E403, op grondgebied van Oostkamp, heeft Aspiravi recent 4 nieuwe windturbines gebouwd. Op dinsdag 11 juni nodigde het bedrijf daarom de 10/12 jarigen uit de basisscholen van Oostkamp, Loppem, Veldegem, Ruddervoorde en Zedelgem uit op een belevingsdag over windenergie.

300 lagereschoolkinderen schreven zich in. Naast informatie, staat in 4 omgebouwde containers ook beleving centraal zodat het voor de 12-jarigen én hun leerkrachten een zeer leerrijke ervaring is. De kinderen konden zelf voelen hoe hard 2, 4 of 6 Beaufort waait, ze maakten een virtuele klim naar de gondel van een windturbine en met hun eigen trapkracht wekten ze energie op. De 12-jarigen mochten ook een kijkje nemen in de voet van één van de nieuwe windturbines.

Via de organisatie van belevingsdagen over windenergie wil Aspiravi het belang van hernieuwbare energie in het kader van de energietransitie onderstrepen en uitleggen dat we samen werk kunnen maken van een meer duurzame samenleving voor de volgende generaties. En dat kon de jeugd van Oostkamp vandaag zelf ontdekken!

‘Aspiravi on the road’: informatie én beleving over windenergie

Omdat Aspiravi nv met de productie van groene stroom bouwt aan een duurzame samenleving voor de volgende generaties, wil het bedrijf in de eerste plaats de jeugd informeren over windenergie. Daarom werd het event ‘Aspiravi on the road’ opgezet om in 4 speciaal ontworpen containers op unieke wijze kinderen te leren over de energietransitie en windenergie.

Met de bouw van de 4 nieuwe windturbines in Oostkamp, streek Aspiravi on the Road er dan ook neer. In elke container leren de kinderen over een ander aspect van windenergie: over de energietransitie van fossiele brandstoffen naar groene energie, over windkracht en de schaal van Beaufort, over hoe de kracht van de wind wordt omgezet in groene stroom, over de onderdelen van een windturbine en de troeven van windenergie.

Naast ‘leren’, kunnen de kinderen vooral ook heel wat ‘beleven’. Ze konden zelf ondervinden hoe hard windkracht 2, 4 of 6 Beaufort is, ze konden met hun eigen trapkracht energie opwekken waardoor lampen gaan branden en ze konden zelf een virtuele klim in een windturbine maken en ervaren hoe het voelt om bovenop een gondel te staan.

300 schoolkinderen leren over het belang van windenergie

Door deze unieke combinatie van informatie en beleving liepen de inschrijvingen in een mum van tijd binnen. Diverse basisscholen uit Oostkamp, Loppem, Veldegem, Ruddervoorde en Zedelgem schreven zich in en brachten met hun leerlingen van het 5de en 6de leerjaar een bezoek om alles te leren over windenergie en het belang van hernieuwbare energie. Elke klas kreeg na het bezoek ook een informatieve poster om op school verder te werken rond het onderwerp.

Hier kan u enkele foto’s van het event bekijken.

Windturbines passen binnen klimaatdoelstellingen

Aspiravi heeft in Oostkamp 4 nieuwe windturbines gebouwd. In de verkeerslussen van de E40 / E403, 2 van het type Enercon E82, langs de E40 op de terreinen van de firma Timfrost 2 van het type Vestas V112. De 4 nieuwe windturbines hebben samen een geïnstalleerd vermogen van 11,9 MW en zullen groene stroom produceren equivalent aan het gemiddeld jaarlijks verbruik van 6.700 gezinnen. Bovendien vermijden de windturbines een CO2-uitstoot van 11.300 ton per jaar.

Met deze windenergieprojecten draagt Aspiravi opnieuw bij tot de realisatie van de vele klimaatdoelstellingen die op de verschillende beleidsniveaus vooropgesteld worden. Meer lokale, hernieuwbare energie draagt bovendien niet alleen bij aan de noodzakelijke energietransitie, maar leidt

ook tot meer energie-onafhankelijkheid van het buitenland. Meer windenergieprojecten dragen bij aan een meer duurzame toekomst voor de volgende generaties. En dat kon de jeugd van Oostkamp vandaag zelf ontdekken!