Meer dan 25.000 Antwerpse gezinnen kunnen volgend jaar genieten van groene stroom uit de Antwerpse Haven dankzij deze investering van bijna 50 miljoen Euro.

Antwerpen, 7 juni 2024 – De coöperatie Wind voor “A” heeft het fantastische nieuws ontvangen van Vlaams Minister Zuhal Demir dat zij 7 nieuwe windturbines in de Haven van Antwerpen mag plaatsen. Dit is een investering van bijna 50 miljoen euro. Deze verheugende mededeling werd gedaan door de voorzitter van de Port of Antwerp-Bruges, Annick De Ridder, tijdens de Algemene Vergadering van Wind voor “A”. Annick De Ridder: “Windenergie speelt een cruciale rol in onze transitie naar een duurzame toekomst. Met deze nieuwe windturbines zetten we een grote stap in de richting van een groenere en energieonafhankelijke stad en haven. De betrokkenheid van burgers via Wind voor “A” is hierbij van onschatbare waarde. Samen bouwen we aan een betere toekomst.”

Dankzij deze vergunning kunnen meer dan 25.000 Antwerpse gezinnen volgend jaar genieten van groene stroom uit de Antwerpse Haven. De coöperatie is zeer enthousiast, omdat dit wederom een mooie kans biedt voor de inwoners van Antwerpen om deel te nemen aan dit duurzame project. Het aantal coöperanten kan hierdoor verdubbelen, van 1590 naar meer dan 3000. Met deze nieuwe windturbines stijgt het aantal operationele turbines van VLEEMO, dat de windturbines zal exploiteren, naar 45. Dit is voldoende om meer dan 140.000 gezinnen van groene energie te voorzien.

Over Wind voor “A”

Wind voor “A” is een coöperatie die in 2019 werd opgericht om mensen en organisaties van Antwerpen en omgeving te laten meegenieten van de windenergie in de Haven van Antwerpen. Wind voor “A” geeft de Antwerpenaar de mogelijkheid om aandelen te kopen in de windturbines en zo te profiteren van de opbrengst en de fiscale voordelen. Wind voor “A” wil zo bijdragen aan de energietransitie en de klimaatdoelstellingen van de stad Antwerpen. Daniel Dirickx: “Het is eindelijk gelukt om toestemming te krijgen voor de bouw van de nieuwe windturbines. Dit is een enorme stap vooruit voor Wind voor “A” en onze missie om burgers te betrekken bij de energietransitie.”

Over VLEEMO

VLEEMO is een joint-venture tussen Aspiravi en het Polders Investeringsfonds, dat de windturbines op de rechteroever van de Antwerpse haven ontwikkelt, bouwt en exploiteert. VLEEMO heeft momenteel 38 operationele windturbines, die samen jaarlijks 300 GWh groene stroom produceren, goed voor het energieverbruik van meer dan 115.000 gezinnen.